Sano EI apuohjille

Niinkuin edellesissä tekstissa aiheesta ohjastuntuma tulikin jo ilmi. Ratsastaessa on tärkeää että tuntuma hevosen suuhun on kevyt ja pehmeä. Sillä hevosen pään mittasuhteiden aiheuttaman vipuvaikutuksen vuoksi hevosen suuhun tuleva paine 10 kertaistuu ohjia vetämällä. Tällöin veto tuntuu myös niskassa 10 kertaisena. Hevosen tarvitsee siis vastustaa lihaksillaan 100 kg:n voimalla vastaan. Jos siis hevosen suusta vedetään hevonen joutuu ponnistelemaan voimakkaasti vastaan lihaksistollaan ja tällöin ei ole toivoakaan saada hevosta liikkumaan rennosti joustavalla selällä.

Apuohjat kaiken pahal alku ja juuri ?
Kyllä jos minulta kysytään. En ole itse ikinä ymmärtänyt apuohjien käyttöä. Ja ei en tuomitse heitä,jotka käyttävät. Mutta miksi meidän pitäisi remmien avulla sitoa hevosen pää kiinni? Miksi haluamme hallita hevosta voimakeinoin?
Kun asian pystyy tekemään myös ilman voimankäyttöä. Se vaatii vain hiukan enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä. Emme me tarvitse apuohjia, jotta hevonen oppisi kulkemaan oikein. Hevonen oppii luonnostaa kulkemaan oikein jos annamme sille aikaa ja mahdollisuuden siihen.


Apuohjia näkee käytettävän pääosin nuorilla hevosilla koulutusvaiheessa sekä kuumilla hevosilla hätäjarruna. Myös vanhemmilla hevosilla näitä näkee käytettävän satunnaisti.


Gramaanit

Gramaanit olivat minun nuoruudessani arkipäivää ja edelleen niitä näkee käytettävän varsin paljon. Gramaanit kiinnitetään satulavyöhön ja kulkevat sieltä kuolainrenkaan kautta ratsastajan käteen. Eli gramaaneilla ratsastettaessa ratsastajalla on kädessään kahdet ohjat. Tekstin alussa puhuimme voima 10 kertaistumisesta, jos siis lisäämme vielä gramaanit käyttöön ratsastajan voima vielä kaksinkertaistuu. Tällöin ratsastajan käyttämää voimaa vastaan hevonen tarvitsee 200kg:n vastavoiman. Mikä on aikas paljon, eikös?
Lisäksi gramaanit ohjaavat hevosen päätä väärään suuntaan. Gramaaneista vetämällä hevosen pää suuntautuu taakse ja alas. Eli kohti ryntäitä. Hevosen niska taittuu väärien nikamien kohdilta ja tämä asento kasvattaa vääriä lihaksia sekä aiheuttaa jumeja ja kipua. Sekä saa hevosen pakenemaan kuolaintuntumaa. Tämä kyseinen apuohja aiheuttaakin enemmän haittaa kuin hyötyä.



Sivuohjat

Sivuohjia taas käytetään juoksuttaessa ja niiden käyttö onkin varsin yleistä. Sivuohjat kulkevat kuolainrenkaasta juoksutusvyöhön tai satulaan kiinni. Sivuohjat pakottavat hevosen pitämään pään tietyssä paikassa. Tällöin hevosen suussa on paine kokoajan 10 kertaisena. Voisi myös ajatella että "entäpä jos en laita sivuohjia niin kireälle?"No kuten jo aikaisemmassa tuntuma tekstissä kävimme läpi hevosen pään liikettä sen liikkuessa. On pään liike varsinkin käynnissä suhteellisen suuri. Löysemmät sivuohjat eivät vedä taaksepäin jatkuvasti, mutta tuntuma ei ole tasainen vaan nyppii hevosen suuta löystyessään ja kiristyessään hevosen pään liikkuessa.

Chambon

Kyseistä apuohjaa käytetään niin ratsastaessa kuin juoksuttaessa. Chamboneja löytyy monenlaisa. Kaikilla näillä on yhteistä kuitenkin kuminauha joka kiertää hevosen niskasta korvien takaa ja kulkee kuolainrenkaan läpi. Kiinnittyen lopulta satulavyöhön etujalkojen välistä tai satulavyöhän satulan siiven alle. Chambon on varsin tehokas apuohja pitämään hevosen pään alhaalla.. Ongelmia tämän apuohjan kanssa on joustavuus joka aiheuttaa hämmennystä hevosessa. Sillä hevonen ei hahmota milloin apuohjan vaikutus lakkaa. Myös tämä apuohja ohjaa hevosen päätä väärään asentoon.

Gogue

Tämä se vasta laitos onkin tai siltä ainakin näyttää.. Tämän apuohjan paikkaa on jo niin vaikea selittää kun reemmejä vedelty joka suuntaan. Joten suosittelen katsomaan täältä millainen kapistus on kyseessä. https://www.hooks.fi/hevonen/hevosten-varusteet/apuohjat-ohjat/gogue
Tuoteseloste  " Tämä hellävarainen apuohja rohkaisee hevosta kantamaan itsensä oikein"..
En  kyllä usko minkään apuohjan olevan hellävarainen saatika rohkaisemaan hevosta kulkemaan oikein. Itse en keksi mitään tarkoitusta tälle apuohjalle.

Martingaali

Martingaaleja löytynee myös kolmea erilaista. On kiinteä,juokseva sekä liukuva martingaali. Sekä tietysti kaiken maailman yhdistelmä rintaremmi martingaaleja. Martingaali onkin todella selkeä apuohja näihin muihin verrattuna. Sen tarkoitus on rajottaa hevosen pään liikettä ylöspäin. Sekä auttaa ohjastuntuman säilyttämisessä tasaisena hevosen nostaessa päätään. Martingaalia käyttävät yleisesti esteratsastajat. Tässä apuohjassa on kuitenkin riskinsä myös. Jos martingaali on liian löysällä saattaa hevonen sotkeutua hypätessään siihen. Tästä apuohjasta ei tutkimustuloksi löydy vielä tänäpäivänä joten faktaa ei ole. Mutta uskon silti että tästäkin apuohjasta löytynee haittapuolia vielä joku päivä.

Apuohjia löytyy vielä monenlaisia,mutta tässä yleisimmät joten jätetään asia tällä kertaa tähän.

Apuohjilla estämme siis hevosta liikkumasta oikein. Apuohjat estävät hevosta käyttämästä kaulaansa ja ylälinjaansa. Kun näiden käyttö on estetty ei ole toivoakaan siitä, että hevonen pystyisi nostamaan selkänsä ja liikkkumaan rennolla selällä. Mikä  aiheuttaakin jumeja sekä kipua.
Hevonen tasapainottaa kroppaansa kaulansa avulla. Ei ole väärin siis jos hevonen nostaa kaulansa joissakin tilanteissa
Esimerkiksi laukan nostossa. Sillä ei vain ole vielä voimaa tarpeeksi tasapainoilemaan kroppansa kanssa nostamatta päätään.
Rehellinen "muoto" saavutetaan ilma mitään apuohjia ja pehmein ohjasottein. Hyvä sanonta onkin "Älä ratsasta hevosen kaulaa". Ratsasta sen sijaan hevosen takajalkoja aktiivisiksi ja selkää pyöreäksi. Pää kyllä asettuu itse siihen paikalle missä sillä hetkellä hevosen on hyvä sitä pitää.


Omistan itse tosiaan hevosen, joka ei osannut käyttää kroppaansa oikein meille tullessaan. En kylläkään tiedä onko hevosella käytetty apuohjia. Mutta tästä syystä hevonen uudelleenkoulutettiin liikkumaan oikein. Tie oli pitkä ja kärsivällisyyttä vaadittiin. Tästä syystä suosittelenkin tekemään nuorten kanssa kaiken rauhassa ja oikein. Voin kertoa että hevosta joka on elämänsä liikkunut samassa asennossa on sitä aika työ lähteä korjaamaan. Mutta voin ilokseni tänä päivänä sanoa että hevoseni liikkuu oikein kantaen itsensä myös ihan irtona. Ja mitään apuohjia tämän muodon saavuttamiseksi ei ole tarvittu.







Kommentit

  1. Muuten apuohjista oon samaa mieltä, mutta martingaali on ainut (oikein käytettynä tietysti) minkä koen välillä jopa hyväksi. Esim yksi ratsastamani hevonen nostaa hypätessä päätään kun innostuu. Martingaali on sen verran kireällä, että jalat siihen ei sotkeutua, mutta kuitenkin niin, ettei apuohja ota vastaan hevosen kohottaessa normaalisti päätään. Vasta sen nostaessa nokkansa kohti taivasta, ja silloinkaan apuohja ei vedä päätä alas, vaan ainoastaan ohjaa pidätteet tulemaan oikein. Hyppää siis irtonakin samalla tavalla, etenkin kun esteet alkaa nousemaan hyppykorkeuteen (eli yli 70cm). Toki tässäkin on tarkasti mitoitettu oikea pituus, herkästihän tuokin vedetään liian kireällä

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Itsekin olen sitä mieltä että martingaali näistä ainut mistä jotakin hyötyä. Kunhan on oikein sovitettu :) mutta silti kaipailen siitä vielä lisää tietoa ja tutkimustuloksia.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa turpahihnasta

Pohdintaa kuolaimista