Ohjastuntuma

Ratsastajan hyvä istunta ja optimaalinen keskivartalon tuki ovat perusedellytyksiä hevosen ja ratsastajan saumattomaan yhteistyöhön. Ilman näitä ei ohjastuntuma voi olla pehmeä ja tasainen. Eli tämä asia tulisi hoitaa ensin kuntoon ennen kuin alamme paneutua ohjastuntumaan. Tässä vaiheessa löysemmällä ohjalla meno on parempi vaihtoehto. Keskivartalon tuen löytämisestä on tärkeää harjoitella hevosen selässä, mutta oheisharjoittelu on myös yhtä tärkeää.


Millainen hyvä kuolaintuntuma?


Hevosen tulee voida luottaa ratsastajan pehmeään, liikkeitä mukailevaan ohjastuntumaan sekä tasaisena suussa lepäävään kuolaimeen. Kun hevonen ja ratsastaja ovat tasapainossa on tällöin hevosen kaikista mukavin tulla pehmeälle ja rehellisellä kuolaintuntumalle. 

Paljon kuulee puhuttavan että käden pitäisi olla hiljaa paikallaan. Joo kyllä, mutta se ei ole koko totuus. Käden tulisi olla paikallaan suhteessa hevosen suuhun eli ohjasotteiden tulisi joustaa hevosen suun mukana eikä staattisesti pysyä paikoillaan. Käden jouston tulisi lähteä lapaluista asti! Myös paljon kuulee virheellisesti sanottavan "käsi joustaa eteen ja taakse"...
Käden tulisi joustaa hevosen pään mukana "eteen ja takaisin omalle paikalleen" ei milloinkaan taakse vetäen. Käynnissä varsinkin hevosen pää tekee varsin suurta liikettä mitä meidän pitäisi muistaa myödätä. Käynnin olenkin kokenut vaikeimmaksi itselleni niin että käsi pysyy mukana joustaen. Joskus tunnin alusta joudun keskittymään pelkästään tähän sekä saatan joutua liikuttamaan kättä hevosen suun mukana kunnes käsi rentoutuu ja jää automaattisesti joustamaan hevosen pään liikettä.

Ohjastuntuman tulisi myös ohjasotteissa pysyä tasaisena ja olla joustavan ilman nykimistä. Tällöin kuolain liikkuu vain hieman hevosen suussa. Pehmeillä ja joustavilla ohjasosotteilla hevonen lähtee kuolaimen mukaan pitäen kuolaimen keskellä suutaan. Ohjasotteiden jälkeen tarvitsee aina muistaa myös myödätä!

Ohjasotteiden tulisi olla pääasiassa pieniä liikkeitä. Jos pienet liikkeet eivät toimi voimaa on turha lisätä. Tällöin asia täytyy vaan kertoa uudestaa ja selkeämmin hevoselle. " Esimerkkinä jos hevonen ei asetu pienestä. pidä kyynerpää kyljessä ja vie käsi sivulle kiertäen nyrkkiä hiukan ulospäin pehmeästi johtavan ohjasotteen tavoin." Liikkeiden tulee aina suuntautua pehmeästi ylös tai sivulle. Ei taaksepäin vetäen. 


Ohjastuntuman vaikutus hevoseen ?


Ohjastuntumalla on tajuttoman suuri vaikutus hevosen suuhun. Hevosen suuta tarkkailemalla näemme kaikista eniten. Rento suu ja turpa kertovat hyvästä ja pehmeästä ohjastuntumasta. Ensiksi pitää toki varmistaa että hevosen varusteet ja kuolain ovat hevoselle sopivat eivätkä aiheuta kipua. Muistaen myös että kaikkille hevosille kuolain ei ole paras vaihtoehto. Myös hevosen suu tulee olla tarkastettu eläinlääkärin toimesta että voidaan sulkea pois mahdolliset vauriot suussa.
Rento suu elehtii samanlailla kuin silloin kun hevonen ei ole töissä. Suun ympärys on silmin nähden sileä ja rento eikä tiukka ja kurtussa. Suu ei aukea ja suun ympärys ei jännity.

Mistä sitten tiedämme että kuolaintuntuma ei ole pehmeä ja tasainen? Ihan ensimmäiset merkit tietysti huomaamme hevonen suusta. Hevonen availee suutaan, louskuttelee leukojaan, heittää kieltään ulos ,lopsuttaa huuliaan tai irvistelee. Tämän takia suosin ilman turpahihnaa ratsastamista. Tällöin näemme kaikki hevosen suun reaktiot kun turpahihna ei ole estämässä niitä. Myös epämukavasta kuolaintuntumasta viestivät pään viskonta ja heittely, kiirehtiminen,hännän huiskinta, pään nyökkäily rintaan tai haluttomuus liikkua.
Luottavaisen hevosen suu on kiinni. Kuitenkaan aina myöskään se että hevonen pitää suunsa kiinni ei tarkoita rentoa suuta. Hevonen saattaa silti jännittää suutaan tai leukojaan puristaen hampaitaan tiukasti yhteen. Niskasta näkee myös paljon. Jos hevonen on lukinnut niskansa huomaamme myös hevosen suun olevan jännittynyt eikä hevonen ole rehellisesti kuolaintuntumalla.



Lyhyesti siis huolehditaan siitä että hevosen suussa on kaikki kunnossa sekä varusteet ovat hevoselle sopivat. Sen jälkeen paneudu asiaan kuinka onnistunutta ja laadukasta ratsastus on. Sen sinulle kertoo hevosen suu!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa turpahihnasta

Sano EI apuohjille

Pohdintaa kuolaimista