Pohdintaa turpahihnasta

Ig:ssä kuumanakin käyneen keskustelun myötä halusin kirjoittaa turpahihna asiasta tänne blogiin hieman laajemmin.

Hämmennyksekseni aihe on kuohuttanut kovastikin. En kuitenkaan vieläkään ole nähnyt yhtäkään perustelua etenkään alaturpahihnan käytölle, mikä jättää ilmaan kysymyksen osaako ratsastaja perustella sen käytön ja ennenkaikkea hyödyn? Tiedätkö siis miksi käytät turpahihnoja?

Tein  opiskeluaikanani harjoittelun Savon eläinsairaalaan, jonka aikana kiersin eläinlääkäri Mirjami Miettisen mukana avustamassa häntä hevosten hammashoidossa. Kiitos hänen, opin harjoittelun aikana hurjasti hevosen suun anatomiasta, kuolainten sopivuudesta sekä sovituksesta, turpahihnan oikeanlaisesta käytöstä ja mitä epäsopiva kuolain ja vääränlainen turpahihnojen käyttö voi hevosen suussa aiheuttaa.

Turpahihnaa käytetään tasapainottamaan kuolainta, herkistämään hevosen suu kuolaimen aiheuttamalla paineelle ja pitämään hevosen suu kiinni. Alaturpahihnan ainoa meriitti taas on suun sulkeminen.

Turpahihnan positiivinen ominaisuus on siis tasapainottaa kuolainta hevosen suussa. Henkilökohtainen mielipiteeni on kuitenkin se, että negatiivisia ominaisuuksia on tätä enemmän, mutta palataan siihen myöhemmin ja tarkastellaan ensiksi tätä aina niin epämääräsitä seikkaa nimittäin turpahihnan sopiva kireys.
Turvan alta mittaaminen antaa aina virheellisen kuvan turpahihnan pituudesta, johtuen siitä, että alaleukaluiden väliin jää kuoppa.
Sivulta mittaaminen antaa aina virheellisen kuvan turpahihnan pituudesta, johtuen siitä että turvan sivussa on pehmytkudosta joka antaa myöten.
Turpahihnan sopiva kireys on kyseenalainen asia nimittäin jo pelkän turpahihnan kiinni laittamisen on todettu nostavan hevosen stressitasoa. Turpahihnan ei siis tarvitse edes olla kireällä tai luoda painetta nostaakseen hevosen stressitasoa, mikä ei siis ole kovinkaan hyvä lähtökohta ratsastusta ajatellen, varsinkin kun yksi ratsastuksen perustavoitteista jopa vaateista on hakea hevoselle rentoutta. Tosin väitän, että mikäli ihmisen suun avautumista rajattaisiin omasta tahdosta riippumatta, nostaisi se varmasti jokaisen ihmisen stressitasoa.

Siirrytään aiheeseen turpahihnan sopivan pituuden mittaaminen; Turpahihnan kireys mitataan aina turvan yläpuolelta nenäpiin kohdalta, missä on luuta. Sivulta tai turvan alta mittaaminen antaa aina virheellisen kuvan turpahihnan pituudesta, johtuen siitä että turvan sivussa on pehmytkudosta joka antaa myöten ja alhaalla alaleukaluiden väliin jää kuoppa. Lienee siis sanomattakin selvää, että ainoan luotettavan mitan saa tästä turvan yläpuolelta luun päältä.

Sitten tähän sopivan turpahihnan mittariin; 2 sormea turpahihnan alla. Tämä on siis yhtä paljon sen hetkisellä ratsastajalla sattuu tämä kahden sormen yhteenlaskettu paksuus olemaan. Mitta siis saattaa vaihdella lapsen sormista aikuisen miehen sormiin! Mikä ei varmasti kenenkään korvaan kuulosta loogiselta saati sitten pätevältä.  Kun turpahihnan väliin jää "tarpeeksi" tilaa hevonen kykenee ilmaisemaan konfliktikäytöstä, kuitenkaan tässäkään tapauksessa hevonen ei kykene ilmaisemaan kaikkea luontaista käytöstään esim.haukottelemaan.

Mitä sitten tarkoittaa tämä konfliktikäytös? Mikäli hevonen tuntee kipua tai painetta suussaan, pyrkii se sitä helpottamaan suuta aukomalla, nostamalla kieltä kuolaimen päälle tai puremalla kuolainta.

Tällaista käytöstä ilmetessä olisi syytä aina miettiä miksi hevonen tekee näin? Ovatko sen hampaat kunnossa ja hoidettu? Onko kuolain sopivan kokoinen ja paksuinen tai onko hevosella mahdollisesti joitakin vaurioita suussa (suurin osa niistä kun aiheutuu nimeomaan kuolaimesta ja turparemmeistä). Alaturpahihnan ainoa meriitti on pitää suu kiinni, se siis estää olemassa olollaan hevosta ilmaisemasta itseään, mikä on taas hevosen ainoa keinoa kertoa ratsastajalle jos jokin on hullusti.

No sitten jo aiemmin mainitsamastani kireästä turpahihnasta; Kireä turpahihna on hevoselle aina stressitekijä ja estää sen rentoutumisen! Se estää hevosta liikuttamasta kieltää, avaamasta suutaan ja aiheuttaa posken limakalvon hankautumisen poskihampaita vasten. Pahimmillaan se voi haitata pään verenkiertoa, aiheuttaa hevoselle hermosärkyä ja jopa luun epämuodostumia.
Turpahihnan kireys mitataan aina turvan yläpuolelta nenäpiin kohdalta, missä on luuta. Ohjeistus on 2 sormea vierekkäin. Tämä mittä jää erityisesti naisilla ja lapsilla aina kireäksi,mikä sitten aiheuttaa yllämainittuja turpahihnan haittoja. Kaksi sormea päällekkäin antaa hevoselle huomattavasti enemmän vapautta ilmaista itseään.
Valitettavasti kireällä turpahihnaa käyttämällä hevonen saadaan sulkemaan suunsa, niin että NÄYTTÄÄ siltä kuin hevonen hyväksyisi kuolaimensa! Tämän virheellisen kuvitelman saa siis aikaan myös alaturpahihnalla ja sijainnistaan johtuen paljon löysemmälle kiinnitettynä. Alaturpahihna haittaa lisäksi pahimmillaan Eli käytä siis turpahihnaa hevosella harkiten ja tarpeeksi löysällä. Älä estä pään verenkiertoa ja hevosta ilmaisemasta itseään, ei kukaan sinunkaan suuhusi työnnä rautaa ja teippaa suuta sitten kiinni. Hevonen ei osaa puhua, anna sille mahdollisuus kertoa jos joku on hullusti.

Eräässä kirjoituksessa silmiini pisti osuvasti tämä teksti ja haluan lainatakin Eversti Carden sanoja: "Ratsastajan ominaisuuksiin kuuluu rohkeus. Pitää uskaltaa ottaa riski siitä että hevonen voi avata suuta tai leikkiä kielellään!" Carden mukaan kaikki tällainen suun käyttä johtuu nimittäin ensisijaisesti jännityksestä joka johtuu ratsastajan kädestä, siitä ettei hevonen ymmärrä mitä siltä halutaan tai ettei se saa palkintoa reagoidessaa oikein.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sano EI apuohjille

Pohdintaa kuolaimista